Monday, November 15, 2010

Holiday @_@

suasana di tempat baru..BDO not same as BBU home sweet home

Dengan lafaz bismillah saya mula menaip untuk post kali ni. Pejam celik pejam celik dah sebulan lebih saya berada di bumi Mesir ini. Hari ni saya berkesempatan untuk meluangkan masa dengan blog ni. InsyaAllah Selasa ni AidilAdha akan menjelma. Sambutan Adha akan di sambut oleh saya di sini buat kali kedua. Yang bestnya Adha kat sini, kami semua dapat cuti seminggu..hooreyy!~~
Seminggu tu seharusnya saya manfaatkan sebaik mungkin.haha :D
Exam just around the corner, so I have to start struggling towards my study. Catch up whatever yang tercicir.ngee~

PHYSIOLOGY 20/1/11
ANATOMY 22/1/11
BIOCHEMISTRY 24/1/11
HISTOLOGY 26/1/11

Waa~ dekat tak date exam tu..huhu..walaupun nampak macam jauh,saya tetap rasa dekat! So cuti holiday ni just around Mansurah je lah.haha (around gamaah je ler =.='')
Student activities yang nampak macam ringan but kalo relax sangat x ke berat bila buat kerja last minute.adoi~
I think thats all for today..hmm xde idea banyak la @_@

p/s: Rinduku sudah terubat bila dapat skype dengan orang yang tersayang~

Saturday, October 30, 2010

Happy-Happy Day


Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Allah S.W.T. Saya dapat menulis lagi di sini. Sudah sekian lama blog ini ditinggalkan. Ini semua disebabkan oleh kesibukan diri ini dalam menjalani kehidupan sebagai seorang hamba, anak dan pelajar. Tetapi pada hari ini saya diberi kesempatan untuk meluangkan sedikit masa di sini.

Alhamdulillah saya masih di beri peluang untuk meneruskan pejuangan saya di sini.

WELCOME TO SECOND YEAR!!!!

Dengan berbekalkan kata-kata semangat dari Malaysia saya harap saya akan terus tabah dalam mengharungi setiap ujian di negara ini. Saya akan sentiasa ingat kata-kata seorang insan yang saya sayang. Walaupun agak perit untuk menerima hakikat bahawasanya kami tidak dapat bersua kembali seperti dahulu kala. Saya harap dia bahagia di sana. InsyaAllah kita akan jumpa di sana. Ameen. Saya akan teruskan cita-cita saya dan kenangan bersamanya akan sentiasa tersemat di dalam ingatanku ini.

Alhamdulillah jadual kuliah pada tahun dua lebih baik dari sebelumnya. Pre mid term tiada. Mid year exam pula yang akan menyusul bulan Januari depan. Saya harap setiap apa yang saya pelajari hari demi hari memberi manfaat pada saya. Kadang-kadang keadaan sekeliling juga dapat mengajar kita untuk menjalani kehidupan untuk masa hadapan. Alhamdulillah saya dapat adapt dengan keadaan sekeliling.

Winter is coming back~ saya harap saya tidak terkena syndrome-syndrome semasa winter yang lalu. =.='' fuhhh sejuk2. Actually sekarang tengah rajin nak buat nota practical Physiology cause tadi dah kena attack dengan doctor =P alhamdulillah nasib baik dapat jawap, kalau tak tahu nak jawap bagi jelah senyuman =D Histology yang sering kali macam diabaikan kini harus diberi perhatian. Banyak lagi lukisan yang harus di settlekan. T_T

Akhir kata dari saya, semoga jalani kehidupan anda semua dengan tenang dan gembira.
^___________________________________________________^
Lebarkan senyuman seperti di atas.

Tuesday, August 17, 2010

Falling In Love During Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim...

Bersyukur ke hadrat Allah S.W.T. kerana saya diberi peluang untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun ini.
Saya juga sangat bahagia kerana hajat saya termakbul untuk bercinta dalam bulan Ramadhan di bumi Mesir ini...
Walaupun menikmati bulan Ramadhan jauh dari keluarga, saya tetap merasakan nikmatnya yang luar biasa..
Di sini saya lebih mengenali diri saya dan sekaligus mendekatkan lagi diri ini dengan Allah S.W.T.

Di Malaysia~
Saya rindu akan suasana berpuasa di sana kerana apabila tibanya bulan Ramadhan, kami sekeluarga dapat berkumpul untuk bersahur, berbuka puasa dan solat tarawikh bersama..
Beberapa hari sebelum menyambut Syawal saya dan mak saya mula untuk membuat kuih dan kek raya..
Tidak ketinggalan juga untuk membeli-belah baju raya..
Malam sebelum Syawal kami anak beranak akan masak untuk pagi raya keesokkan harinya..

Di Mesir~
Semua aktikiti dilaksanakan bersama dengan sahabat handai~
Sememangnya banyak pengalaman yang saya dapat di dalam bulan Ramadhan kali ini..
Tahun ini pecah rekod, saya tidak berpeluang untuk bersahur,berbuka,solat tarawikh bersama keluarga,buat kuih raya, masak bersama emak untuk pagi raya, bershopping untuk raya dan yang sayunya insyaAllah saya akan tiba di Malaysia di pagi raya..

Actually itulah detik2 yang pernah saya inginkan iaitu merasai perasaan apabila jauh di perantauan dan pulang ke rumah di pagi raya dan tidak saya sangka peristiwa ini akan berlaku..
Saya harus redha menghadapi semua ini dan pastinya ada hikmah disebalik apa yang terjadi~
Kita kena yakin dengan ketentuan Allah S.W.T.

Akhir kata dari saya..Ramadhan karim~ (^_^)v




Sunday, July 18, 2010

I Miss You

Sha la la la la
Sha la la la la
You used to call me your angel
Said I was sent straight down from Heaven
You'd hold me close in your arms
I loved the way you felt so strong
I never wanted you to leave
I wanted you to stay here holding me
I miss you, I miss your smile
And I still she'd a tear every once and a while
And even though it's different now
You're still here somehow
My heart won't let you go, and I need you to know
I miss you, sha la la la la, I miss you
You used to call me your dreamer
And now I'm livin' out my dream
Oh how I wish you could see
Everything that's happening for me
I'm thinking back on the past
It's true that time is flying by too fast
I miss you, I miss your smile
And I still she'd a tear every once and a while
And even though it's different now
You're still here somehow
My heart won't let you go, and I need you to know
I miss you, sha la la la la, I miss you
I know you're in a better place (yeah)
But I wish that I could see your face (oh)
I know you are where you need to be
Even though it's not here with me
I miss you, I miss your smile
And I still she'd a tear every once and a while
And even though it's different
You're still here somehow
My heart won't let you go, and I need you to know
I miss you, sha la la la la
I miss you, I miss your smile
And I still she'd a tear every once and a while
And even though it's different now
You're still here somehow
My heart won't let you go, and I need you to know
I miss you, sha la la la la, I miss you

p/s: I miss you a lot T_T

Thursday, July 15, 2010

Alhamdulillah ^_^

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah segala puji bagi Allah, exam saya sudah tamat semalam.
Overall exam memang agak scary but the oral exam make me feel 'something'
First time oral exam berdepan dengan doctor yang hebat-hebat mana tak nya saya ni nervous.huhu.
Tapi alhamdulillah oral exam banyak menguji saya dan saya berpuas hati dengan apa yang saya lakukan.
InsyaALLAH keputusannya akan memuaskan hati saya.

After exam direct balik umah packing barang semua2.hoho x hilang lagi penat tunggu doctor masa nak exam dah pergi kemas2.huish =P
Before this dah hantar buku sikit2 kat umah baru.
Semalam continue, hari ni bawak baju sikit2.
InsyaAllah kalau tak ada apa2 halangan esok bawak beg yang besar tu.haha! penat ler~
Actually semalam after balik dari umah baru pergi keluar cuci mata @_@
Survey jubah~ balik je umah terus tidur. Penat dari pagi di balas dengan tidur yang cukup =)
Tapi tak cukup.huhu.

Pagi tadi message iman dan mak tanya nak barang apa.
Nasib baik mak tak ada wat list panjang.
Suka hati saya nak belikan diaorg apa2 je. *wink2*
Exam dah habis.
Now start untuk berjalan-jalan. ngeh3

p/s: Hati tak tenang selagi keputusan exam tak keluar lagi. So, actually feelingless nak balik Malaysia. Tapi dah berangan-angan ada kat Malaysia! ahahaha xD
Lastly tawakal kepada Allah. InsyaAllah saya dan rakan2 seperjuangan saya dapat result yang cemerlang. Amin..

Friday, June 25, 2010

Jeng.jeng.jeng. *AWARD*

Bismillahirrahmanirrahim.

Baru je wat tag dah dapat tag yang baru..huhu
Apa-apa pun saya tak nak kecewakan anda..
Saya akan menyahut cabaran anda..haha
(Sedih kerana dapat taw blog anda di freeze seketika.erk)
Terima kasih kerana memberi award ini dan merasakan blog saya ini cute.ngeh3 ;D


1. Ceritakan bagaimana usaha kalian untuk mencomelkan blog kalian.
Awal kelahiran blog ni dicomelkan dengan bantuan orang yang bagi award ni. Thanks a lot!!! Kamu memang comel..ngehehe ;) Dah lama2 tu pandai2 la mencomelkan sendiri..yeah! (bukan ke tuan punya blog ni dah cukup comel? xD)

2. Website yang kalian selalu pergi untuk membantu kalian mengedit blog.
Hurm..bru je sekali edit blog.xde la selalu kn.kn.kn. ;)

3. Tuliskan lima perkataan yang menggambarkan diri korang.
~ Ceria
~ Senyum
~ Ramah
~ Comel
~ Innocent

4. Tag kawan2 kalian yang kalian rasa patut menerima award ini.
> Fatin Adlina
> Khalisah
> Aliya
> Siti Noraishah
> Dalilah
> sesape yang rasa blog dia comel sangat dan boleh menerima award ni..hehe

p/s: summer membuatkan diriku bagai angin lalu~ homesick T_T

Tag?!

Bismillahirrahmanirrahim.

Hohoho..saya telah ditag oleh Fatin Adlina!!! huish~ baru je on ym dapat offline message from Khalisah..
Khalisah menyampaikan pesanan dari Fatin untuk wat tag ini.ngeh3~
Tak pe.tak pe.actually this is my first time being tag by a friend =)
Suka.suka.suka ^_^
Ehem3 kita mulakan dari sekarang!!!!~~


Anda rasa anda hot?
Yes, I am (approved by my roomate =P)

Bila kali terakhir anda makan pizza?
Hmm..last time tetiba salah seorang my housemate bawa balik pizza belanja kami semua pizza =)

Lagu terakhir yang saya dengar?
Never Let You Go by Justin Bieber. Masa lalu lalang kat YouTube tertiba terserempak dengan MV lagu ni. haha ;D

Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Main jeling-jeling dengan nota Physiology dan gaduh-gaduh manja dengan Izati.

Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?
Nun, nunun, enon(hoh tak suka di panggil dengan gelaran ini), noon (just Syafiq si budak gedik selalu cari gaduh dengan saya dan Fyza si kembar saya..muahaha)

Tag lagi 8 orang.
1. Hidayah Zulkharnain
2. Nor Izzati Manan
3. Aliya Afnan
4. Siti Noraishah Said
5. Dalilah
6. Farhi Amalina
7. Hafiza Azira
8. Nurul Munirah

Siapakah orang no 1 kepada anda?
Cousin yang paling matang dan suka buli saya..huahuahua xD jom main bunga api!!!

Katakan sesuatu mengenai orang no 5.
Kawan baru saya kat Mesir ni. Orangnya sweet~ hehe rindu plak kat dia =( dah lama tak bersua muka dengan dia.

No 3 ada hubungan dengan siapa?
Aliya?hmm setahu saya dia takde relationship dengan sesiapa sekarang ni.tapi yang saya tahu dia nak suruh mak dia yang carikan calon suami untuk dia.hehe.jangan marah aliya.huhu.

Bagaimana pula dengan no 4?
Ucu?hehe.dia takde relationship dengan sesape sekarang ni.tapi sekarang sedang menanti seorang insan yang bernama lelaki macam Adam dalam cerita Adamaya..ngee~

Pesanan buat orang no 6.
Uit Cik Farhi belajar bersungguh-sungguh yep biar dapat excellant result, dah kerja nanti belanja saya wokeih! haha xD Jangan busy2 kenenkan orang dengan mat indon or pak arab.hehe.

Kata2 cinta untuk orang no 2.
Kilmih habibi mush hana dilhadi biha ghir bas lik~ hoh terjemahnya~ i'll never call anyone 'baby' except you (hanya dia seorang sahaja faham kenapa saya bagi kata2 ni kat dia ;P)

Adakah no 7 & 8 mempunyai persamaan?
Hmm..minat cerita Jepun kot yang sama..haha xD

Berikan 5 yang anda tahu tentang orang yang men-tag anda.
Orangnya comel !!!
Pendengar yang setia.
Tak cepat putus asa.
Pandai dan bijak.
Prihatin dan sangat caring ^_^

She is my practical mate ;)

Perasaan anda buat tag ni.
Bahagia,gembira + cuak pon ada coz x men jeling2 lagi dengan nota Physiology saya!! (mesti dia merajuk coz saya tak hiraukan dia dari tadi.haha!)

Thursday, June 17, 2010

Renungan

Seringkah kita terfikir, bagaimana mulia dan bersihnya hati Nabi kita, tetap senyum bila dibenci, tetap tenang bila dimusuhi, tetap membantu walau disakiti, tetap menyeru walau diusir pergi. Kenapa kita mudah benci bila dikasari, mudah kecewa bila orang lain tidak memahami, mudah terguris bila kita dinasihati?? Ayuh kita buktikan diri, agar segala yang indah menghiasi peribadi, kerana qudwah kita adalah Nabi, kerana itulah sifat hamba Allah yang hakiki..

Tuesday, June 15, 2010

Hari Bahagia Buat Sahabatku



























JANNAH & RIZAL

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..pada tanggal 12 Jun 2010 sahabatku Raudhatul Jannah selamat diijabkabulkan dengan pasangan hidupnya Mohd Rizal..
Barakallahulakuma wabaraka a'laikuma wajama'a bainakuma fi khair..
Mudah-mudahan Allah memberi berkat kepadamu dan memberi berkat ke atasmu dan menghimpunkan kamu berdua dalam kebaikan..
Semoga kalian kekal bahagia hingga syurga..
Selamat datang ke alam baru yang penuh dengan mawaddah wa rahmah..

p/s:Rindu keluarga di Malaysia..saya di sini mengharap dan berdoa agar saya sempat untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia nanti di sana ='(

Monday, June 7, 2010




You Are Blue



You believe the key to living a good life is simple. Be as honest with yourself and others as possible.

You value the truth over everything else. You will remain loyal to those who are honest with you, even if their honesty hurts.



Compared to most people, you handle the truth well. You take every event in stride. You are the calm spot in a sea of chaos.

You think the solution to most problems is open communication. You wish that people would be more real with each other.


Sunday, June 6, 2010

Ketegasan Insan Bergelar Wanita

"Wahai puteriku..DEMI ALLAH..JANGAN engkau percaya terhadap kata-kata SEBAHAGIAN lelaki..bahawa mereka memandangmu kerana AKHLAK DAN ADAB..bicara denganmu seperti SAHABAT..dan apabila bercinta denganmu seperti TEMAN AKRAB..sebenarnya mereka BOHONG!!! jika engkau mendengar sendiri bualan mereka..pasti engkau TAKUT DAN NGERI..hanya di tanganmu pintu segala kebaikan..bukan di tangan kaum LELAKI"
- Ali Thantawi -

Wednesday, June 2, 2010

Sengaja Kita Dipertemukan

Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah,
supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.
Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah,
supaya kita sedar bahawa,
kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan Allah...

Thursday, May 20, 2010

cOnNeCtEd

I'm blind-folded on
This carriage ride that they call life.
Keep trying to make it
Through that next turn
Knuckles white and holdin' tight.
So here I go,takin' a curve,
But I know that I'm never alone.
I think of you,
I know you'd never let me go.

Chorus*
I feel connected, protected,
It's like you're sitting right with me
All the time.
You hear me, you're near me,
And everything else is gonna be alright.
'Cause nothin' can break this,
Nothin' can break this.
Nothin' can break this time.
Connected... connected inside.

It's not an accident,
The time we spent apart,
But now we're so close,
I can always find you
Right here in my heart.
You've given me somethin' I need,
And I don't ever want it to end. Because of you,
I know I've found my strength again.

(Chorus)

Every time that I breathe,
I can feel the energy.
Reachin' out, flowin' through,
You to me and me to you.
Wake or dream, walk or stand,
You are everywhere I am.
Separate souls, unified
Touching at the speed of light.

(Chorus)

p/s: tengah2 study tetiba lagu ni kedengaran..tetiba teringat my sister yang seorang tu..huhu..dia lah yang bagi lagu ni kat saya..hoho..miss you ^_^

Friday, May 14, 2010

hAve A wAlK In EvEnInG

Bismillahirrahmanirrahim...

Dalam study leave selama sebulan ni..masa banyak di habiskan di dalam rumah..memang pergerakkan agak terbatas..
Oleh itu, petang tadi saya mengambil keputusan untuk join housemate saya bersiar-siar di istad gamaah..
Saya telah mengambil peluang untuk melihat sendiri seluruh kawasan istad gamaah..wah..cantik jugak gamaah tempat saya belajar ni..lalalala~
At certain place je~ ada tu yang still under construction..huhuhu..
Sambil menghirup udara-udara yang x berapa nak segar tu..huhu (-.-'') saya melapangkan fikiran saya yang serabut sikit tu..

Terngiang-ngiang di fikiran ayat yang diungkapkan oleh sahabat saya kepada saya..
Sedang saya menelaah, tiba-tiba dia bersuara..
''Ainun, kte tengah rungsing lah..''
''Rungsing pasal apa?? belajar ke??''
''Tak..''
''Abes tu pasal ape??''
''Pasal ramai sangat kawan lama kte sekarang dah HOT2..''
''La...pasal tu ke~(-_-'')..''
''Ish kalo nak HOT cam diaorg jugak g la tanya diaorg camne diaorg boleh jadi HOT..''hahaha xD

After scene di atas dah berlalu~
Sedang2 saya study saya pandang dia..nak gelak pon ada..
Dia pandang saya balik..main jeling-jeling plak..dushdush..
Apa lagi saya pun bersuara..
''Nape ni??rungsing lagi ke??dia hanya diamkan diri..
''Owh taw la awk rungsing coz kte HOT kan!!!'' dia terus menjengulkan biji matanya,terkejut dan menjerit..hahaha xD

Actually saya hanya ingin menjadikan suasana ketika itu ceria~
Takde lah boring-boring je~
Cuaca pun sekarang tengah panas..hati pun panas je..
Sekali sekala saya pon nak perasan HOT la..hahaha xD

Hari ni memang penuh dengan suka-suka..
Saya baru sahaja lepas berchatting dengan sahabat lama..
Yang dahulunya dia sekolah sama kelas dari darjah 1 hingga yang terakhir di tingkatan 3..
Dia baru add saya di FB dan tup2 dapat tahu tak lama lagi dia nak mendirikan rumahtangga..
Hmm..sorry sangat2..saya memang x dapat nak menghadirkan diri di hari yang bahagia itu wahai sahabatku..Raudhatul Jannah..
Namamu sentiasa terpahat dihatiku kerana namamu sangat indah..
Saya memang tak boleh lupakan dia walaupun dah lama terpisah still boleh ingat dia coz nama dia yang sedap tu plus perwatakan dia yang baik...
Selama perkenalan kami yang agak bertahun tu..dia merupakan seorang kawan yang sangat baik, sweet and lovely..^_^

Saya sangat terpegun dengan kata-kata nasihat yang diberikan olehnya kepada saya..
Yelah dulu kecil-kecil lagi,sekarang dah matang...
Macam-macam yang dia kongsikan bersama saya..
Detik perkenalan dia dengan bakal suami dia, macam mana dia boleh diikatkan dengan pertunangan dan akhirnya dia akan melangsungkan akad nikahnya 12Jun ini..
Dia bercerita dengan bersungguh-sungguh dengan selitan nada gembira...

Dalam bercerita tentang dirinya, boleh pula tetiba dia bertanya akan diriku tentang..
''Ainun bila lagi?? saya hanya mampu menjawab takde sape nak kat kte ni~ :P
''Takpe Ainun nanti jodoh tu akan datang..lagipun Ainun muda lagi..abeskan study dulu ye..''
''Kata kte pulak..awk tu x muda lagi ke??hehehe..''
''Hmm kalo boleh Jannah pon nak abeskan study dulu..tapi nak wat camne..jodoh sampai awal''
Jannah juga berpesan supaya jangan cari tapi biarlah ia datang sendiri..
Kata-kata itu selalu ku katakan kepada sahabatku, tetapi diri ini sendiri alpa untuk memegangnya..
Dia juga berpesan supaya restu ibu bapa itu perlu ada untuk mendapat keberkatan..
Mereka telah banyak berjasa dengan kita..kata-kata mereka juga perlu didengari dan dipatuhi..
Ya..saya perlu berjihad untuk kebaikan bersama..

Teman sejati saya Farhi..insyaAllah akan mendirikan umrah bersama keluarganya Jun ini..
Semoga dia mendapat apa yang dia hajatkan..
Dia merupakan seorang kawan yang tak pernah lelah untuk bergurau dengan saya..
Sejak dari sekolah rendah lagi T_T saya menjadi mangsa buli dia..hehehe..
Suka sangat kenenkan dengan mamat indon~ tahulah dia suka lagu2 indon..
Sekarang bila saya berada di Mesir..dia kenenkan dgn pak arab plak..
Abes dia bagitahu kat adik saya yang tak lama lagi dia akan dapat bakal abang ipar pak arab..
WHAT!!! ape lagi saya pun mengebom lah wall adik saya tu..hohoho..

Tulah kerja pelajar-pelajar universiti yang sedang bercuti..
Menyakat saya yang jauh di mata dekat di hati kunun..huh..
Takpe-takpe..balik Malaysia nanti saya serbu umah dia..haha xD
Hari ni dapat selesaikan soalan histology, dapat wat soalan anatomy sikit je..
Ok tomorrow study anatomy la..ngeh3..

Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku di dunia dan di akhirat..
Semoga apa yang telah ku lakukan selama ini mendapat keredhaanMu..
Kau tunjukkanlah kepadaku jalan yang benar..agar aku tidak terpesong dari arahMu dan sentiasa mengingatiMu..Allahuakbar..
Wassalam..


p/s: ada orang kata saya jual mahal??ego??yekew??kawan saya kata cakap kat orang tu~kalo nak murah2..g mega sale!!!..haha xD

Monday, May 10, 2010

jAdUaL iMtIhAn yAnG TeRbArU !!!

Bismillahirrahmanirrahim..

Syukur ke hadrat Allah S.W.T. kerana akhirnya terjawab juga tentang tarikh-tarikh untuk written n oral exam kami..

Sebelum ini kami pelajar-pelajar perubatan conventional bagaikan terumbang-ambing kerana tidak tahu tarikh tetap untuk imtihan kali ini...


Ini kerana kebanyakkan daripada kami telah mempunyai banyak perancangan untuk cuti summer nanti..saya juga tidak terkecuali..hoho o.O


Di sini saya sertakan jadual baru yang saya terima pagi tadi..

Written Exam
14/6 Anatomy
21/6 Biochemistry
30/6 Physiology
5/7 Histology
6/7 English
Oral Exam
8/7 Anatomy
10/7 Histology
12/7 Physiology
14/7 Biochemistry
Kebanyakan daripada kami shock kerana makin lambat kami habis exam..huhu


Akibat daripada lambat habis exam + balik Malaysia pun lambat la jawapnya..ramai di antara mereka telah pasang niat untuk pulang semula ke sini lambat..hoho..ni kes balas dendam..


Saya ni pun dah tak tahu nak kata apa..ikutkan jelah apa yang gamaah berikan..


Maybe ada hikmah di sebalik ini semua..
Ujian-ujian...banyak ujian yang datang menimpa..
Ya Allah..permudahkanlah urusanku..
Tabahkanlah hatiku dan tempatkanlah aku di dalam kalangan orang-orang yang sabar..
Semoga aku dan sahabat-sahabatku mendapat najah dalam imtihan ini..

''Ainun,camne nih...x dan lah nak study..huhuhu..''

''Ish Yana nih..study lah..p lah study dengan kawan-kawan seumah tu...''

''Alah..ainun x mo mai datang umah ke study same..ainun study katne?''

''Ainun study kat umah la..kat mane lagi? hmm nape ni Yana?''

''Tak tahu lah Ainun nk study camne..''

''Hmm..Ainun ni pun baru je wat jadual..so stick to the jadual la..huhu..Yana study ye..semoga kita berdua mendapat najah dalam imtihan ni''

''Thanks la Ainun ye coz menaikkan semangat untuk study''

Dialog di atas berlaku pada waktu pagi tadi..

Saya baru je on ym terus dapat panggilan dari Yana..

Pelik sungguh orang invisible tiba-tiba call kte kn..haha xD

Actually ana rasa apa yang Yana rasa...

Tapi tak kan lah nak sama-sama give up..

So saya pon naik kan semangat dia..secara tak langsung menaikkan semangat untuk diri sendiri..

Saya agak terkejut apabila orang yang mengatakan kata-kata itu adalah Yana kerana saya tengok dia rajin belajar, kalau baca nota orang panggil-panggil pun kadang-kadang dia tak sedar..huhu T_T

Saya tak macam dia..kenapa saya tak macam dia??persoalan..
Lain orang lain cara belajarnya..kadang-kadang saya jealous tengok orang rajin belajar..tapi kenapa saya tak ikut macam mereka??
Bila saya renung-renung kembali cara saya belajar dulu dari sekolah rendah sampai ke peringkat matrikulasi..semuanya lebih kurang..
Semasa sekolah rendah banyak masa diluangkan bersama homework..homework lah teman sejatiku..memang busy masa sekolah..dengan kelas tambahan dan tuition..

Di peringkat menengah lagilah hebat..wat homework depan tv..memang x patut..mak selalu tegur..tapi nak wat camne..dah addicted...tengok drama korea..haha xD

Mak lama-lama dah lali..dan maybe mak tak berapa nak kisah coz keputusanku x lah teruk..Alhamdulillah malah membanggakannya..hehe..

Last-last tengok adik-adik pun turut sama ikut jejak langkah kakak dia yang bagi contoh x berapa nak baik ni..huhu (-_-'')

Ish saya ni memang x patot buat camtu..tapi bestlah wat homework depan tv..very interesting (^_^)v



Di peringkat matrikulasi pula, tv mane ade depan mata..kalau nak tengok tv kena g bilik bawah..laptop plak..saya kunci dalam locker..memang tak sentuh langsung..guna bila ada assignment je..balik cuti baru guna banyak..
Banyak masa di habiskan dengan study n wat homework..pastu ada kuiz tiap2 minggu..memang sedap la..tu yang rasa cam banyak ilmu di dada..haha xD
Tapi sekarang..kehidupan di universiti..amat berbeza..lebih-lebih lagi di Mesir ni..
Saya tak ada homework..kalau ada pon Anatomy n Histology je..so banyak masa saya di habiskan di depan laptop..adoi~
Hmm camne tu..tak pe tak pe mulai arini saya akan guna masa yang ada tu yang panjang tu untuk study balik apa yang saya dah belajar selama saya belajar di gamaah tercinta tu..hehe
Ku doakan kejayaan untuk semua sahabat-sahabat ku..
Dont give up..study selagi anda mampu..
InsyaAllah Allah akan beri yang terbaik untuk kita yang telah berusaha dan jangan lupa untuk bertawakal kepada Allah selepas berusaha ^_^
Wassalam..

p/s: jom.jom.jom.study..masa jeles dengan kte tu..huh~

Wednesday, May 5, 2010

mIsSiNg mE ^_^

Bayi yang sangat happy tu lah yang rindu kat saya (^^,)
Bismillahirrahmanirrahim..

Situasi ini berlaku pada hari semalam..hehe..
Pada waktu petang yang hening~tiba-tiba diri ini teringat akan kamu..
Teringat kata-kata mak ketika skype sebelum ini..
Kamu bertanyakan kepada emak..bila saya akan pulang cuti ke Malaysia??
Emak mengatakan maybe dalam akhir bulan 7..
Dia berkata kepada emak ''Owh abang mula cuti lepas habis exam dalam bulan ni..naik semula cuti bulan 7..hmm camne nak jumpa akak''
Bila saya dengar mak cerita camtu..saya gelak..hahaha xD
Mak saya kata'' Ish ainun ni..biarlah dia camtu..dia rindu kat awak tu..''
Ok..saya terdiam dan tersengih..hehe
Mak saya jawab kat dia'' Tak payah lah awk risau..kalau awak dah balik perak..nanti akak sendiri lah pergi jenguk awak kat perak tu..''
Hmm rindu jugak ea dia kat saya..hoho ;P

Jam di tangan menunjukkan pukul 10 lebih waktu malam...
Message received from him...
Hurm..weird!!! Tak pernah-pernah dia nak message malam2 nih..kalau waktu Malaysia dah pagi!!!
Open inbox..huhuhu T_T
Dia minta tolong belikan sesuatu untuknya..haha xD
Ingatkan apalah tadi..
Memang betullah..instinct kami kuat sebagai kakak dan adik..
Rupa-rupanya pada malam tu dia nak sms saya..
Patutlah petangnya teringat akan dia..hurm~
Banyak pulak tu reply message dengan dia..at last saya x reply sms dia and continue at FB..
Kes tak nak habis kredit punya pasal..hahaha xD

p/s: peninglah cuaca kat sini makin HOT~ tiket flight x taw lagi~ exam tak lama lagi~ study plak..hmm no comment (-_-'')

Tuesday, May 4, 2010

bOnDa


Ku buka album biru

Penuh debu dan usang

Ku pandangi semua gambar diri

Kecil bersih belum ternoda


Fikirku pun melayang

Dahulu penuh kasih

Teringat semua cerita orang

Tentang riwayatku


Kata mereka diriku selalu dimanja

Kata mereka diriku selalu ditimang

Nada-nada yang indah

Selalu terurai darinya


Tangisan nakal dari bibirku

Takkan jadi deritanya

Tangan halus dan suci

Telah mengangkat tubuh ini

Jiwa raga dan seluruh hidup

Rela dia berikan


Kata mereka diriku selalu dimanja

Kata mereka diriku selalu ditimang

Oh bunda ada dan tiada dirimu

Kan selalu ada di dalam hatiku


Fikirku pun melayang

Dahulu penuh kasih

Teringat semua cerita orang

Tentang riwayatku


Kata mereka diriku selalu dimanja

Kata mereka diriku selalu ditimang

Oh bunda ada dan tiada dirimu

Kan selalu ada di dalam hatiku


p/s: Happy Mother's Day!!! to my beloved Mom..saya tahu mak suka bunga tulip..hehe ^_^ walaupun Hari Ibu 10 May tak lama lagi, saya tetap juga nak letak post arini..haha xD

Sunday, May 2, 2010

rAiNinG

Bismillahirahmanirrahim..

Ku sangkakan panas hingga ke petang, tapi hujan di tengahari~
Apa yang saya sangkakan tepesong sama sekali malah memang tersasar jauh terus..huhu T_T
Itu lah namanya manusia..amat sukar untuk berubah ke arah kebaikan dan tinggalkan keburukan..
Kadang-kadang sakit hati ini tiada siapa pernah perasan..mereka lebih mementingkan diri sendiri dan mengatakan kita yang 'jual ikan'!!!
So unfair~ saya cuba menjaga hati orang dan tidak pernah terlintas sesekali pun untuk mengguriskan hati orang..
Tapi mereka tetap dengan pendirian mereka..mereka lah yang betul mereka lah yang itu,yang ini..
Mereka juga pernah berkata yang mereka boleh menerima teguran orang lain..tapi silap...mereka tak pernah untuk menerima teguran orang lain..mereka tetap dengan diri mereka sendiri..

Bagaimanakah cara untuk merawat orang seperti ini???
Saya di sini hanya meminta pertolongan dari Allah dengan berdoa agar mereka ni semua dapat petunjuk dari Allah..ameen..
Mengapa perlu ada ujian sebegini??Ya Allah bantulah aku untuk mengharungi liku-liku kehidupan di dunia yang fana' ini..
Wassalam..

p/s: SAD MODE T_T

Wednesday, April 28, 2010

kU bUkAn AkU

Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati besedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

By: Tilu

sYaBaS!!!

Bismillahirahmanirrahim..


Alhamdulillah selesai sudah practical exam ku (^_^)v
Jangan terlalu happy ye~ actually byk lagi exam yg menunggu saya~ (-_-'')
Hmm..apabila ingat kembali detik2 nak exam hari sabtu baru-baru ini..
Agak nervous kerana for the first time nak wat practical exam..
Tetapi, alhamdulillah level nervous saya untuk practical anatomy agak kurang kerana semasa tuition doctor dah pernah buat exam practical mengejut..
Memang terkejut, gelabah, berpeluh-peluh T_T , apalagi keluar semua nota-nota untuk dibaca pada saat-saat nak menunggu giliran..hoho
Alhamdulillah dan credit diberikan kepada Dr. Eyad kerana telah membuatkan level confident saya tinggi untuk menjawap exam..hehe
Dr juga ada memberitahu bahawasanya dia membuat demikian kerana nak suruh kita ada experience..fuh..


Then practical histology..huhu..kalo picture alhamdulillah saya dapat jawap dengan confidentnya tapi kalau slide tu..agak rumit di situ..tension,stress bila nak identify pastu point of identification blank secara tiba-tiba akibat daripada kegelabahan..huargh...muka saya bila kuar dari lab =(

For the practical physiology~ it was the most worst ever..haha xD nak menangis pon ada...
Pagi tu saya datang awal cam biasa before pukul 8 pagi..duduk kat tepi-tepi dinding sementara menunggu giliran, ulang balik apa yang telah dibaca, soal jawap dengan kawan-kawan and at last! pukul 10 lebih baru di panggil..huhu..
Kena cabut nombor then masuk lab..doa-doa minta dapat jawap soalan yang saya dapat jawap..dan akhirnya bila saya diri kat tepat saya..saya terkedu dan membuntangkan mata..why??
Because im not studying that graph at all!!! huhuhuhu T_T
Memang berselawat,zikir semua terkeluar..memang saya tak dapat nak jawap soalan tu..dengan keadaan nervous, berpeluh-peluh doktor datang terjah kat sebelah..gulp! saya minta doktor tukar soalan..doktor tanya soalan yang berkaitan juga..akibat daripada tak dapat nk jawap soalan tu, soalan yg dh ditukar ni pon secara automatik blank~..hoho
Keluar dari lab memang feelingless..nak menangis pun ada..tapi tiba-tiba nampak kawan menangis..tak kan lah nak menangis gak..huhu..

Pagi tadi mak mesej tanya camne exam..saya pun bagi taw la..mak dah fikir macam-macam..hoho
Mak ingatkan saya akan menangis macam after spm, last paper Sains Pertanian..keluar je dari exam tu saya menangis kat bawah cendawan..yeah! subjek fav..but di atas kecuaian diri sendiri..soalan 9 markah tidak dijawap..hahaha xD
Masa ambil result cikgu fav, Cikgu Fatimah maybe agak terkilan coz saya tak dapat A1 hanya mampu dapat A2 alhamdulillah sangat-sangat, saya pon explain kat cikgu dan cikgu kata sayangnya..hmm nak wat camne dah lepas..cerita saya ni cikgu jadikan sebagai pengajaran sampai lah ke telinga adik saya skrg ni yang nak amek SPM kat TIJB tu..haha xD

Today the last day for practical exam, biochemistry..alhamdulillah sangat-sangat kerana Allah permudahkan saya untuk melakukan experiment dengan jayanya..walaupun agak nervous dan terketar2 pada mulanya..doktor yang jaga pon baik2 melayan kami..hehe =)
Sangat bahagia kerana dalam banyak-banyak exam, hari ni paling best!!!
Bersyukur ke hadrat Ilahi..
Sedikit sebanyak dapat mengurangkan down saya terhadap practical physiology semalam..

Kawan-kawan banyak memberi semangat kepada saya supaya fokuskan kepada exam yang akan datang..sheet,written and oral..kalau boleh dapatkan full mark untuk exam akan datang..insyaAllah..
Mak pun kata tak mengapa..sekurang-kurangnya saya ada experience tak dapat jawap exam..hehe..
Last but not least pandang ke hadapan..belakang-belakang tu jadikan pengajaran ^_^
Go go chaiyok!!! ^_^
Wassalam..

p/s: This sunday, sheet exam for biochemistry and physiology..lalalala~ i need to struggle for upcoming exam..im wishing good luck to myself ^_^ daa~

Sunday, April 25, 2010

hoRMonE

Bismillahirahmanirrahim

Exam mode:ON
Tapi hormone saya x berapa nak stabil skrg ni..huhu
Mengapa? saya pon x tahu..ni semua ujian dari Nya..
Hati cepat memberontak?NOPE (ntah la~)
Perubahan cuaca yg panas ni ke yang membuatkan saya rasa x senang duduk?
Saya dah decide nk cut my **** ..already done!
Well done Ainun (^_^)v *credit to Yana ngee~
Tapi still rasa ade benda x kena..apa yang x kena?
Apa lagi yang tidak kena?
Sunyi??kawan2 ramai jek (-_-'')

Ke sunyi=suka menyanyi?? haha xD
Jom2 menyanyi untuk gembirakan hati ni..lalalalalala =P

p/s: ni lah contoh pelajar yang stress nk exam..agagagaga xD

Thursday, April 8, 2010

iMtiHan dAtAnG LaGi!!!!

Bismillahirrahmannirrahim..

Tiba-tiba saya baru sedar dah dekat rupanya final imtihan untuk first year medical student di sini..huhu
So I must be strong..study balik apa yg dah dipelajari sebelum ni..
Masalah-masalah yang saya ada, Alhamdulillah saya telah dapat menanganinya..
Semuanya datang dari Allah..
Saya tidak akan sedih2 lagi..kerana saya tahu Allah ada..
Credit diberikan kpd sahabat2 yang melayan kerenah saya dan mendengar luahan hati saya.. =)
Good luck to all my friends!!!

p/s: happy mode..jom.jom.study!!

Monday, March 29, 2010

bRoKeN HeArT

Bismillahirrahmannirrahim..
Apa yang kita harapkan tidak semestinya kita dapat merealisasikannya..
Begitu juga apa yang kita mahukan tidak semestinya kita akan dapat..
Ayatku dah tunggang terbalik kot..huhuhu
Situasi yang ku anggap sukar adalah ketika menempuh alam ini..
Alam ini bukan lagi alam persekolahan..
Alam ini merupakan alam yang betul-betul mematangkan diri ini..
Melihat sendiri fenomena yang berada di sekeliling kita dengan ligatnya otak kita memikirkan baik buruk sesuatu itu..
Banyak lagi benda yang belum ku terokai di alam yang fana' ini...

Mengenai hati dan perasaan..
Sampai sekarang hanya minoriti manusia yang pandai menjaga perasaan dan hati seseorang..
Memang agak sukar untuk memahami seseorang itu..
Hati ini sangat letih untuk menjaga hati dan perasaan mereka..
Mereka tidak pernah memperdulikan hati dan perasaanku ini..
Diri ini dianggap sebagai boneka??
Mengapa diri ini sangat lemah??
Mengapa daku tidak berani untuk melawan??
Kerana ku sayang kamu..
Ku tahu kamu boleh berubah..
Harapanku kalian mendapat hidayah daripada Allah S.W.T.

p/s: Kembali senyum =) (Diri yang tidak pernah letih untuk senyum)

Thursday, March 25, 2010

~nAdiKu~



Nadiku

Suara kisah kita
Yang sehalus sahutan di mata
Segala norma yang melenaku
Pada aroma syurga kita
Nan syahdu cinta menunggu
Sayunya kerna air matamu

Chorus
Nadiku bagaikan berlagu
Nantimu hentikan apa berlaku padamu
Yang ku temu
Hadirmu sambutlah damba dakapanku

Suria kasih kita
Yang berbisik gerimis serinya
Seindah frasa yang damaikanku
Walau sezarah air mata
Biarku kucup wajahmu
Leburkan saja ia padaku

By: Sabhi Saddi


p/s: swinging mode~

Thursday, March 18, 2010

aNgIn mAlAm yAnG DiNgIn

Bismillahirrahmanirrahim

Tajuk di atas hanyalah menunjukkan keadaan yang tengah saya alami sewaktu menaip post untuk kali ini =)
Sebenarnya tajuk itu tiada kena mengena dengan apa yang ingin saya sampaikan..
Entah mengapa saya mempunyai perasaan yang pelik sejak akhir2 ni..
Adakah ini merupakan salah satu keadaan yang dialami oleh pelajar2 medic??
Hurm..saya rasa tidak~ hanya Allah sahaja yang tahu apa yang telah saya alami pada waktu ini..
Alhamdulillah saya mempunyai keluarga yang sentiasa menyokong saya dari jauh..hehe ;)
Sahabat-sahabat juga tidak ketinggalan...dari Malaysia hingga ke Mesir ^_^
Thanks All Of You!!!

Exam final makin hampir..tapi diri ini masih tidak sedar dari mimpi indah~
Mimpi ini actually tidak lah berapa indah..huhuhu...
Di bumi Mesir ini telah mematangkan diri ini dengan mengenali semua ciptaan Allah..
Subhanallah..

Apabila berada di negara orang, berjauhan dari keluarga yang tersayang..
Memang banyak cabaran yang perlu ku tempuhi..
Jika hati ini disakiti..hati ini hanya mampu sembuh sendiri dengan perlahan2..
Tanpa diketahui oleh orang luar..
Di luar hanya senyuman yang ku paparkan..
Kalau emak berada di sisi..emak lah jadi tempatku mengadu, bermanja dan macam2 lagi..
Emak merupakan ibu dan teman sejatiku..
Kalau diri ini dalam kesedihan..emak akan datang kepadaku dan mententeramkan daku..
Emak akan menaikkan semangatku untuk terus berjuang..
Kadang2 emak akan ketawa bila diri ini menangis..apabila melihat emak ketawa..diri ini turut ketawa...hahaha XD

Daku juga pelik dengan diri ini..
Bila sedih atau geram akan sesuatu...akan ku pendam..
Apabila tahap untuk memendam sudah kritikal..akan tejatuh juga titisan air mata..
Tidak dapat ku sorokkan dari emak..
''Kenapa Ainun menangis ni??tetiba jek''tanya emak..
Jawapan yang sering saya bagi kepada emak ''Takpelah mak..bukan senang akak nak menangis''jawapku dalam tangisan..
Jawapanku itu telah membuatkan emak,ayah dan adik-adikku turut gelak bersama..
Tidak sampai berapa hari atau jam atau minit??...atuk, nenek, ayah saudara, mak saudara, sepupu2, jiran2 dan kawan2 mereka semua tu akan tahu cerita yang ainun menangis..huhu T_T
Diri ini juga pelik..dalam keadaan sedang menangis itu..diri ini juga turut tergelak sama..haha xD
Dah lah kalau menangis suka menangis dengan sedu sedan..entah ape2.. =p

Actually saya cerita ni semua kerana tiba2 datang perasaan rindu kepada mereka semua~
hahaha
Nak skype dengan emak sekarang ni susah..
Sms pon kalau saya bagi kat mak, mak reply lambat n vice versa =(
Kesian ayah...sekarang semakin sibuk...mudah-mudahan ayah dapat selesaikan kerja ayah dengan baik..chaiyok!!!!
Adik-adik pon sibuk..Iman sibuk dengan U dia, Adik dengan title prefect dia..ngahaha xD and SPM!!! dan Iffah dengan PMR!!! mesti dua orang pelajar ini sibuk dengan tuition2nya..
Belajar rajin2 ye adik2 ku..jangan jadi cam akak nih...jadi lebih dari akak.. ;D
Emak pon sekarang jadi pelajar SPM dan PMR xD penat tu~

Takpe2..mak dan ayah mmg masih nmpk muda walaupun umur dah meningkat..keh3..bak kata mak..awet muda...jangan jeles xP
Mak~Ayah~Iman~Adik~Iffah~
Akak rindu akan suasana itu~ ^_^
Shopping sesama~ makan sesama~ kongsi cerita sesama~main sesama~
Adik2 akak ni semua mesti dah tinggi2 dari akak kn3 >_<
Ni yang jeles nih..huhu xP

Dengan coretan yang panjang ni membuatkan hati ini sedikit terubat rindu..hua3
Sekarang saya perlu sedar dan bertindak dengan pantas...
Fokus2..exam yang terbaru

10/4 Anatomy
12/4 Physiology
13/4 Biochemistry
31/4 Histology
p/s: cuaca kat sini berubah2..mood saya pon berubah2 ;P