Sunday, January 9, 2011

Sanah Helwa Ya Gamilah!!!!!


Bismillahirrahmanirrahim..
Bersyukur kepada Allah S.W.T. kerana memberi peluang saya untuk meneruskan hajat saya yang lama terpendam.hehehe :) Dah lama sungguh saya teringin sangat nak buat benda ni..Dari Malaysia lagi dan dah bertahun2 saya impikan untuk membuat CHOCOLATE MOIST CAKE ^_^
Di sini saya berasa sangat teruja untuk membuat kek, tak tahu kenapa.huhu.
Di Malaysia punya la saya banyak mengumpul resepi ni tapi x buat2 lagi coz tiada waktu yg sesuai untuk membuatnye..
Kat sini pun saya mencari2 waktu yang sesuai dan at last rezeki birthday girl dan rakan2 yang berada berdekatan akhirnya dapat merasa kek yang saya buat for the FIRST time!!! ngee~

Alhamdulillah sangat2 kerana kek yang saya buat menjadi dan mereka kata sedap~ tapi saya rasa manis sangat..hmm tak apelah asalkan diaorang makan sedap and habiskan pon saya happy sangat2 :D
Di sini saya nak share resepi kek yang saya buat..tadaa~

CHOCOLATE MOIST CAKE

Bahan2nya:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 cawan gula halus
4 biji telur
250 gram butter
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair

Cara2nya:

1. Serbuk koko+1/2 cawan gula +air panas=jerang atas dapur dgn api kecil sambil kacau rata & berkilat.Sejukkan dan tuangkan susu cair ,kacau rata dan put aside.
2. Pukul butter dan 2 cawan gula hingga kembang dan masukkan telur sebiji2 dan esen vanilla dan gaul rata. Ayak tepung dgn baking powder 3x baru masukkan tepung selang seli dgn pes
dan gaul rata.
3. Masukkan loyang 9x9 dan bakar selama 1jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
4. Untuk moist satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar
air panas & cairkan secara double boiled.

Hmm cubalah resepi di atas jika mempunyai masa lapang yang banyak :p
Saya sertakan skali gambar kek yang saya dah buat..

Last but not least..wishing to my dearest friend FATIN ADLINA MOHD JUTY~

HAPPY BIRTHDAY!!!!!!!!!
SANAH HELWA YA GAMILAH ^_^

3 comments:

  1. haha...comei2...tp kek xdapat den nakrasaT______T

    ReplyDelete
  2. uihh. da terer t bole hantar sini

    ReplyDelete
  3. uit dh terer la nih..haha xD
    tp xde perkhidmatan delivery ;)

    ReplyDelete